Głośność w kombi a liftback'u?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octa100
    Classic
    • 2010
    • 1

O kurcze, widać, że było wesoło. Tylko jak Wy żeście się wszyscy pomieścili w tym "urodzinowym pokoiku"?
  • karmic
    Classic
    • 2008
    • 3

Witam!
    Chcę kupić Octavię II w wersji ambiente z silnikiem 1.8 tsi jednak mam dylemat czy wybrać wersję kombi czy litback. Różnica w pojemności jest niby niewielka (20 l) więc to praktycznie dla mnie nie ma większego znaczenia, zastanawia mnie natomiast różnica w głośności. Czy wersja kombi jest zauważalnie głośniejsza? Czy dochodzą jakieś stuki puki ze strony rolety? Czy w liftbacku półka lepiej wycisza przestrzeń bagażową? W której wersji szum powietrza jest bardziej słyszalny?
    Jeździłem liftabckiem demo z 1.8 tsi i było całkiem cicho ale gdy przesiadłem sie do kombi hałas byl nieznośny. Faktem jest, że to kombi wyposażone bylo w 1.9 tdi więc podejrzewam, że stąd taka różnica. Jeśli ktoś z drogich forumowiczów miał przyjemność jeździć kombi i liftbackiem to bardzo proszę o odp na w/w zadane pytania.

Komentarz

• danielcio
      Drive
      • 2007
      • 84
      • Superb II combi (3T5)

W Combi jest trochę głośniej przenosi od kół szum i nie ma czym tego wytłumić
      DOBRE OFERTY NA NOWE SAMOCHODY :SKODA ORAZ OPEL, KIA, FIAT, JEEP, PEUGEOT
      INTER AUTO KRAKÓW tel.501056142
      [email protected]

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1085
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Mam kombi z silnikiem 2.0 AQY, i uważam, że jest bardzo cicho. Pomijając cicho, czy głośno, zawsze polecam kombi. Różnica w głośności jest naprawdę nie zauważalna (przy tych samych silnikach), a walory użytkowe kombi są dużo większe. Tym bardziej że w przypadku Skody jest to naprawdę ładne kombi, projektowane od początku jako kombi. Nie widać tego na siłę przyklejonego tyłu, jak to jest w niektórych samochodach.

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Zamieszczone przez danielcio
          nie ma czym tego wytłumić
          tu jesteś w poważnym błędzie :diabelski_usmiech
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Klauzero
            Rider
            • 2008
            • 575

Zamieszczone przez Nexus6
            danielcio napisał/a:
            nie ma czym tego wytłumić
            Od AKU-Maty (w wersji ekonomicznej), poprzez filc, maty bitumiczne, a na Dynamat Xtreme kończąc. Ostatecznie można zastosować systemy aktywnego wyciszania, poprzez zastosowanie elektronicznego tłumienia hałasu, (mikrofony,sterownik,głośniki) polegające na emitowaniu fali dźwiękowej przesuniętej w fazie w stosunku do fali hałasu. Efektem jest redukcja hałasu, więc możliwości jest naprawdę wiele

Wracając do tematu, miałem przyjemność jazdy OII w obydwu wersjach nadwoziowych z takim samym poziomem wyposażenia, silnikami TDI BXE i podobnym przebiegiem. Siedząc z przodu nie słyszałem różnicy. Zajmując miejsce z tyłu (zdarzyło się wersja kombi zauważalnie daje więcej doznań akustycznych, zwłaszcza podskakująca roleta i szum dobiegający z tyłu auta. W liftbacku tylna półka wraz z rzędem siedzeń tworzy niewielką - ale jednak - izolację akustyczną. Natomiast w kwestii zdolności przewozowych to wiadomo... coś za coś
            Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• redhead
              Ambiente
              • 2008
              • 161
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

osobiście jestem fanem kombi i taką polecam - funkcjonalość robi różnicę - a czy głośniej - do 110 km/h w kombiaku jest dosyć cicho, powyżej robi sie głośniej, a powyżej 140 to juz duzo głosniej

ale tak jest chyba w każdym aucie - wyłączając luksusowe auta albo dobrze wygłuszone

pzdr

Komentarz

• twin
                Rider
                • 2008
                • 288

W moim jest bardzo cicho nawet przy duzych V.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

twin, To chyba jezdzimy innymi autami, albo teraz daja jakies duzo cichsze opony. Swoja droga to w Superbie jest ciszej niz w OII
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Klauzero
                    Rider
                    • 2008
                    • 575

Maicroft, to właśnie cały problem tego porównania - nie ma dwóch identycznych aut, a poza tym są to wrażenia subiektywne, zależne od wieku "słuchacza", czułości słuchu, czy nawet wykonywanego dotychczas zawodu (dla DJ z długim stażem wszystkie auta mogą być równie ciche) itp. Zapewne trafi się i taki użytkownik, który uzna liftbacka za głośniejszego.
                    Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

Pracuję...